"Ont-moetingscentrum", door minder te moeten, ontstaan er meer mogelijkheden

Hoofdlocatie AssortiMens

AssortiMens is sinds maart 2018 gevestigd aan de Parallelstraat 52  

Onze nieuwe locatie voldoet aan al onze verwachtingen en wensen; voldoende comfort, degelijke bouw en prima voorzieningen. Erg overzichtelijk en veel ruimte. En nog steeds voldoende mogelijkheden voor creatieve uitspattingen. 

Centraal in het pand is de grote gezellige huiskamer. Het sociale aspect van AssortiMens staat altijd centraal. De inrichting geeft het gevoel van een "Mens-Cave". Industriële materialen zijn op een creatieve gebruikt. Aangevuld met sfeer bepalende bijzonder meubilair. Onze zelfgebouwde Arcadekast is een pronkstuk, maar ook de gerestaureerde en gepimpte "Deutsche Meister" (tafelvoetbalspel) en wandkast met een tiental oude radio's uit de 50-er en 60-er jaren, bepalen mede de sfeer. 

Naast de sfeer een huiselijke aandacht, is de gespecialiseerde zorg op het gebied van autisme erg belangrijk. Aan de huiskamer grenzen de kantoren van onze zorgmedewerkers (spv-er, pedagoge, werk- en activiteitenbegeleiders). 

Voor de toekomst zijn er plannen om een grote keuken en kantine te bouwen op de begane grond. De sfeer van industriële vormgeving combineren met autisme vriendelijke faciliteiten is hiervoor de grootste uitdaging. 

 

Autsite de Lutte - locatie Stal 't Hoefijzer

Aan de voet van de Tankenberg biedt een prachtige rustige boerderijomgeving de kans om “te werken aan ontspanning”. De grote boerenkeuken kenmerkt het “Twentse Noaberschap”. Er voor elkaar zijn, zonder voorwaarden of vooroordelen. AssortiMens is te gast op de manege “Stal ’t Hoefijzer”, van de familie Wolbert. Er is de mogelijkheid om de gastvrije boer te helpen met de meest voorkomende werkzaamheden op zijn terrein. Daarnaast is er een werkplaats waar gewerkt kan worden met ruwe materialen (hout, metaal).

Creatieve processen leiden soms tot zeer interessante processen en producten. Vaak zijn het initiatieven van de deelnemers zelf. De invulling die zij eraan willen geven is het belangrijkste. Centraal staat ook de grote boerenkeuken. De sociale momenten van samen koffiedrinken, wandelen, recreëren en ontspannen zijn essentieel. De middagmaaltijd en een wandeling in de natuur bieden ook mooie kans voor een goed gesprek. Genieten van de rust, de ruimte, de natuur en de ondersteuning van elkaar. Samen zijn en samenwerken is belangrijk.

Werkplaatsen (Studio13, Autplacement, Muziek, Creatieviteit e.a.)

Op de begane grond een professioneel ingerichte digitale werkplaats, genaamd Studio13

Studio13 is een onderdeel van AssortiMens en kenmerkt zich als een mix van creatieve technologische toepassingen die ingezet worden om mensen met gespecialiseerde talenten in het autisme spectrum in beweging te brengen. Studio13 is geïnspireerd door het concept van het Fablab, een werkplaats ingericht voor digitale fabricage. Studio13 heeft een standaard Fablab uitrusting.

Deze bestaat uit een CNC foliesnijder, meerdere 3D printers en twee lasersnijders. Studio13 heeft als uitgangspunt om mensen in beweging te brengen door technologische uitdagingen en werkzaamheden. Binnen de werkplaats van Studio13 staat het creatieve ontwikkelproces centraal. De eigen wensen van deelnemers worden gestimuleerd en ondersteund. Binnen deze activiteiten is geen bedrijfsmatige productiedruk.

De werkplaats is voortdurend in ontwikkeling. Voor vele deelnemers is het een walhalla voor hun interessegebieden. Voor sommige van hen is het een eerste ervaringen met technisch tekenen in 2D en 3D, programmeren, ontwerpen en bouwen van prototypes, bouwen en repareren van elektronica, werken aan de "Computerbank Oldenzaal" (refurbishen, montage en demontage). Voor anderen een vrijplek om met verworven kennis en kunde actief te participeren op individueel niveau. 

Op de eerste verdieping zijn ruimtes ingericht voor muziek, 3D-printen, fotografie, creatieve en kunstzinnige vormgeving en ook voor rust en studie.